Iconenatelier

"Iconen schilderen is méér dan schilderen alléén."

Naar Moergestel, naar het klooster.

Lang hebben we er naar uitgekeken, mijn zus Greet en ik.

Maar eindelijk was het zover. Samen met Paula vertrokken we naar Moergestel, naar het klooster van de Zusters van Liefde , om de eerste beginselen van het icoonschilderen te leren.

Artikel Ruud de Krijger 01In het klooster werden we, met nog 6 andere cursisten, verwelkomd door Zusters Delian en haar assistentes  Ria en Carla.

Onder het genot van een kop koffie en een heerlijk plak peperkoek,  al dan niet voorzien van een dunne of dikke laag boter, werd ons de essentie van het icoonschilderen bijgebracht door Zuster Delian op een boeiende en inspirerende wijze.

Artikel Ruud de Krijger 02Na het opsteken van een lichtje en het bidden van het gebed voor icoonschilders gingen we aan het werk.

Het begin was goed te doen, overtrekken van het beeld en het aanbrengen van de tekening  op de voorbewerkte  plank was een makkie, ook het aanbrengen van het goud op de met lijm aangebrachte delen ging goed (voor mij  toch wel bijzonder) maar dan;

Met het door Carla rondgebracht eigeel, water en pigmenten werd getracht de eerste laag aan te brengen.

Omdat ik van huis uit een olieverf schilder ben en Greet een acryl schilder  was het een enerverende opgave. Een totaal andere manier van werken en denken,  maar met de professionele  hulp van Ria en Carla en een goed  verzorgde lunch van Zuster Veerle (later bleek dat zij nog een tijdje naast onze moeder in Sluis gewoond heeft) lukte het ons ’s avonds een plankje te hebben wat voorzien was van een eerste verflaag. Om 17.00 uur vertrokken we moe maar voldaan naar huis.

Moe van de vele indrukken en de mooie verhalen van zuster Delian die ons leerde allereerst goed te kijken.

Artikel Ruud de Krijger 03Dag 2 t/m 4 ging in hetzelfde tempo en met de zelfde spiritualiteit  als de eerste dag, waarbij je het plankje geleidelijk zag veranderen in een icoon mede dankzij het moduleren van de gezichten en handen door Zuster Delian zelf.

Na enige discussies met Ria over de kleuren van de achtergrond en de misvatting over het aanbrengen van kaarsrechte lijnen, heb ik me uiteindelijk neergelegd bij haar suggesties en de icoon naar mijn volle tevredenheid afgewerkt.

Vrijdag de laatste dag van de cursus werd in de ochtend de laatste hand gelegd aan de verfraaiing en afwerking en werd de icoon voorzien van naam en datum  waarna we werden uitgenodigd om naar het moederhuis van de zusters in Tilburg te gaan waar we werden  onthaald op een heerlijk diner.

Artikel Ruud de Krijger 04De afsluiting van de cursus vond plaats in de kapel van het klooster met een korte gebedsviering, waarbij een aantal liederen gezongen werd door het Tilburgs Byzantijns Koor.

 Na afscheid te hebben genomen van  Zuster Delian, Ria en Carla en de andere cursisten reden we voldaan naar huis waarbij we ons realiseerden dat iconen schilderen niet het maken van plaatjes is maar de gedachten aan de personen die afgebeeld worden een grote rol spelen.

Mede namens Greet danken wij Zuster Delian, Zuster Veerle en Ria en Carla voor deze mooie ervaring.

Hartelijke groeten,
Ruud de Krijger.