Iconenatelier

"Iconen schilderen is méér dan schilderen alléén."

‘’Een wonder’’ in het iconenatelier van Zr Delian de Brouwer!

HoutuitsnedeAlweer voor de 10e keer stelt Zr. Delian de Brouwer uit Moergestel, in de carnavalsweek, haar iconenatelier open voor de jeugd. En mogen kinderen van 6 t/m 18 jaar een ‘’echte’’ icoon vanuit de Russische schildertechniek komen schilderen.

Negen leerlingen zijn dit jaar deze “schilders strijd’’ aangegaan. Voor we beginnen bidden we en wordt er een lichtje aangemaakt voor hun intentie. Nadat de kinderen een afbeelding hebben gekozen naar wens, kan het ‘’echte schilderwerk’’ beginnen!

Kinderen 2019 1Eerst moet de afbeelding overgenomen worden op transparant papier en wordt de tekening met het rode oker pigment op de iconenplank teruggebracht. Dan wordt het goud gelegd en kan het schilderen met de ‘’plasjes techniek’’ beginnen.

Onder leiding van Zr Delian en met hulp van Carla en Carine krijgen de beeltenissen van Christus, Joris en de draak, de engel Michael, en heilige Franciscus vorm. Kinderen 2019 1Natuurlijk moet er tussen het schilderen ook even gepauzeerd worden en worden ‘’de schildersproblemen’’ besproken! Maar dan gaat iedereen weer vol overgave aan het werk en kunnen we zeggen dat er na 3 middagen in het atelier ‘’een echt wonder’’ is gebeurd.

Want Julia, Pepijn, Heike, Veerle, Bente, Jim, Emma, Xam en Yavi hebben het voor elkaar gekregen, om volgens de eeuwenoude tradities van het icoon schilderen de beeltenis van hun keuze, vorm te geven.

Proficiat! van Carine, Carla en zr. Delian
Moergestel, 12 maart 2019.

Kinderen 2019 2