Iconenatelier

"Iconen schilderen is méér dan schilderen alléén."

Iconen expositie in de Maria Magdalena kerk in Rijen.

Expoitie Rijen Pastoor leest voorVan zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober j.l. werd deze iconenexpositie gehouden. Het was inmiddels voor de derde keer dat de werkgroep “Voedsel voor de ziel” deze activiteit organiseerde. Dit jaar heeft in vele opzichten het succes van de voorgaande jaren overtroffen. Zo werden er maar liefst 51 iconen geëxposeerd en kwam het totale aantal bezoekers uit op ruim 500.

Zondag 20 oktober werd de expositie officieel geopend met de viering van een Heilige Mis. In de kerk woonden vele gelovigen deze Heilige Mis bij, die na de viering de iconen hebben bewonderd. De belangstelling ging niet alleen uit naar de iconen zelf, maar ook werden er veel inhoudelijke vragen gesteld: “waarom wordt de aereool over de rand geschilderd, waarom wordt er op hout geschilderd, waarom kijkt de Moeder Gods zo bedroefd én een erg leuke was: waarom gebruiken de iconenschilders het geel van een kippenei en niet van bijvoorbeeld een gans”? Alle vragen konden beantwoord worden omdat er tijdens alle openingsuren twee leerlingen van het atelier van Zuster Delian aanwezig waren. Op dinsdag is er door deze twee mensen ook nog geschilderd, waardoor de belangstellenden een (summier) beeld konden krijgen van de diverse fases van de opbouw van een icoon. Er mag overigens in alle bescheidenheid gesteld worden dat de leerlingen van het iconenatelier van Zuster Delian op meerdere fronten ruim vertegenwoordigd waren. Van de 51 geëxposeerde iconen kwamen er meer dan 44 van leerlingen van Zuster Delian! Helaas vliegt de tijd en was het snel zondag 27 oktober, de dag van de afsluiting van de expositie. De pleister op de wond was dat het niet zo maar een afsluiting was. Er werd in de Byzantijnse traditie een Goddelijke Liturgie gevierd, die vocaal werd ondersteund door het Tilburgs Byzantijns Koor en het Byzantijns koor uit Groningen. Het laatst genoemde koor was te gast bij het Tilburgse Koor. Heel bijzonder was de iconenwijding aan het einde van de Goddelijke Liturgie.

Expoitie Rijen Iconenwijding

Vooral voor de icoonschilders een hoogtepunt omdat hun iconen door de wijding toegevoegd zijn aan de sacramentele iconen. Immers pas na een wijding is de geschilderde kerkelijke/religieuze afbeelding “een icoon”. In totaal werden er 71 iconen gewijd. Na de Goddelijke Liturgie en de wijding, bleven vele gelovigen in de, bijna volle kerk, om de iconen te bekijken. Vele bedanktjes en complimenten mochten de koren en icoonschilders in ontvangst nemen. De expositie bleef tot 16.00 uur nog open voor het publiek en trok ondanks het slechter wordende weer nog een dertigtal bezoekers. De organisatie en de helpende handjes kunnen terugkijken op een fijne en succesvolle week. Wat rest is de herinnering in dankbaarheid.

Namens de organisatie en exposanten,

Melchior Matthijssen.